Instruccions per a menjar calçots

Preparació prèvia: El dia abans de la calçotada, cal fer una dieta astringent perquè heu de tenir en compte que els calçots tenen tendència a esverar un xic massa els budells i val més prevenir no fos cas que tinguéssim un disgust de caire escatològic.
Vestir roba més aviat còmoda, que permeti moviments amplis dels braços i un xic vella, ja que les taques de la salsa són de difícil neteja. No té importància si fem la calçotada dins d’un restaurant, tothom entendrà que no aneu vestits de vint-i-uns botons per menjar calçots. Per que encara que el local en qüestió ens faciliti un pitet, tingueu en compte que la salsa sempre trobarà aquell raconet no cobert per la protecció.
El pitet és opcional. Si es té molta pràctica no serà necessari. Normalment si es fa la calçotada en un restaurant us en facilitaran un amb el nom de l’establiment. Queda bé posar-se’l, més que res de cara a la foto preceptiva ja que sense la foto és com si no haguéssiu anat a menjar calçots. Algunes persones (tiquis-miquis) utilitzen guants per tal de no embrutar-se els dits, però tal cosa és una desnaturalització de la calçotada.
Després d’aquestes petites recomanacions ja podem començar la pròpiament dita calçotada. Tingueu en compte que és més divertida si s’és una colla, la calçotada en parella pot tenir el seu romanticisme però a l’hora de fer petons pot provocar algun disgust. Respecte a la calçotada en solitari no és recomanable, no té cap gràcia.
Ja tenim a punt el recipient amb la salsa i la teula amb el manat de calçots, com més negres i socarrimats millor. S’agafa el primer calçot (cal dir que convé començar pels de més amunt, ja que són els que primer s’han refredat) per les fulles, deixant que el ceballot pengi, es busquen les fulles verdes de l’interior i es premen amb força amb els dits de la mà dreta (si s’és dretà). Amb l’altra mà, agafarem l’extrem on queden els pels, que tot i que prèviament s’hagi afaitat sempre queda alguna resta, és la part bruta, però no passa res. Aquesta banda del calçot s’ha d’agafar amb suavitat i anar estirant poc a poc avall, mentre de l’altra banda s’estira amunt. Millor no fer moviments gaire sobtats perquè el calçot es podria trencar. Les primeres vegades costa una mica i de vegades us quedarà un calçot massa prim o massa ennegrit , però de mica en mica anireu trobant la mida justa.
Una vegada descamisat el calçot de manera que us quedi a la vista només la part blanca i ben cuita es suca en la salsa. De vegades, si aquesta té una consistència espessa costa una mica que quedi ben sucat, però tingueu en compte que el més bo és justament la salsa i per això quan més, millor. Una vegada sucat cal tirar el cap enrere i amb el calçot vertical i regalimant salsa, sobre tot si aquesta és una mica aigualida, obrir la boca tant com es pugui. Ara ve la part més difícil que és fer coincidir la punta del calçot amb l’obertura de la boca. S’ha d’anar amb compte de no ficar-lo per l’ull o per l’orella del company del costat. És una tasca que requereix precisió, però que com tot és qüestió de pràctica. En el moment en que el calçot és a punt d’introduir-se a la cavitat bucal, cal romandre quiets el temps necessari per a fer-se la foto reglamentària, prova física de que realment haureu reeixit en l’aventura de menjar calçots. Però, afortunadament aquesta postura només s’haurà de mantenir una vegada, perquè no cal fotografiar-se cada vegada que us empasseu un calçot. Una vegada feta la foto ja podeu procedir a introduir la resta del calçot a la boca, on es mastegarà o es deglutirà directament segons el costum del comensal. No cal rentar-se les mans cada vegada, és millor acostumar-se a tenir els dits tacats i passar pel lavabo una vegada acabada tota la remesa. Aneu repetint aquestes instruccions fins que s’acabin els calçots.
Bon profit!

Mª Carme Martín

2 pensaments sobre “Instruccions per a menjar calçots

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s