PASSAT, PRESENT I FUTUR

(Narració presentada a Instantànies de al Llum 2012)

Sóc catalana i tan la història com les tradicions són importants en la nostra cultura.

Aquest mes de febrer n’hem ajuntat més d´una… La Misteriosa Llum, un fet històric, els castells, una tradició i la Fira de l´Aixada.

No les podem deixar perdre, per aquesta raó és bó recordar-les cada any.

Avui al vestir-me ja he tornat al passat. És la Fira de l´Aixada, quan tota la ciutat – Manresa – i jo torna al segle XIV, a l´època medieval durant dos dies.

Una bona manera de conservar les tradicions és mirar el present tornant al passat per arribar al futur. I crec que això s´ha aconseguit en la nostra segona Festa Major “la Llum”. Una de les festes més tradicionals de Manresa que commemora fets històrics que van comportar el creixement i la supervivència de la ciutat, combinant la tradició civil i la religiosa en un clar homenatge a l´aigua i la llum com a elements de vida a la ciutat.

L´Any 1345, els manresans volien aigua, però per aconseguir-la, aquesta havia de travessar terres del bisbe de Vic que els hi va negar. El 21 de febrer des de Montserrat va arribar una Misteriosa llum fins a l´interior de l´esglèsia del Carme de Manresa.

Miracle! va dir tothom. I llavors, el bisbe de Vic va donar el seu consentiment deixant construïr la Sèquia que encara avui funciona.

Sóc davant l´esglèsia del Carme i estic emocionada, doncs no puc oblidar la representació de la Colla castellera dels Tirallongues el dia 21. Sempre m´han agradat els castells i gràcies a la meva filla tota la família en formem part.

Fa dotze anys que els Tirallongues fan un pilar de quatre en moviment sota les escales de l´esglèsia. Es tracta de pujar el pilar per les escales, girar-lo i tornar-lo a baixar. Quan m´ho van explicar i vem fer l´actuació vaig veure ” la llum “… La pinya està feta per una base de persones de diferents alçades que aguanta el pilar i aquí vaig veure representades les diferents agulles de Montserrat. I el pilar, a l´igual que la llum, a mesura que pujava, també va arribar a l´esglèsia.

Durant la segona Festa Major ens hem mogut en el temps com un raig de llum, ” passat, present i futur “.

SANDRA PUJOL I SOLERNOU

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s