La crisi del segle XIV

Pesta, sequera, fam, prestamistes que escanyen. Ja no val la pena plantar res.
Els prohoms es reuneixen sovint  però no troben cap solució, fins que un mestre d’obres amb coneixements d’enginyeria els proposa fer una sèquia que porti l’aigua del Llobregat des de Balsareny, Tota la ciutat s’aferra a aquest projecte salvador. Centenars de voluntaris es posen a treballar. Per fi veuen un raig de llum en la foscor d’aquells anys de misèria.
Una mal dia, els treballadors arriben a Sallent, als terrenys del bisbat de Vic. Malgrat tenir tots els permisos del rei, el bisbe es nega a deixar-los travessar els seus camps. Decreta l’excomunió per a tota la ciutat. Les obres s’aturen. Més gana i més malalties. La gent es desespera, però l’enginy dels principals es posa en marxa: els deu homes més honorables de Manresa se’n van al notari i signen un document on asseguren haver vist que un raig de llum provinent de Montserrat ha entrat per la rosassa del Carme, dividint-se en tres globus de foc; d’aquest fet en dedueixen que la Moreneta i la Santíssima Trinitat perdonen la ciutat  per les seves ofenses a l’església.
Gràcies a aquest fet misteriós, el bisbe envia el seu perdó i les obres poden continuar. Ara tenen aigua a dojo. El regadiu està esponerós, el mercat és ple de gent. Manresa creix, hi ha alegria pels carrers. La complicitat de tot un pobles ha obrat el miracle.
Al segle XXI patim una altra crisi, de diners, de valors, d’esperança. Caldrien uns homes i dones valents que comencessin una nova sèquia, una nova aventura que ajuntés les voluntats, i que sabessin trobar amb el seu enginy una drecera per evitar els obstacles que apareixen en el camí del futur.
MM Morera

2 pensaments sobre “La crisi del segle XIV

  1. AQUESTS PESSICS D’HISTÒRIA ELS TROBO FANTÀSTICS!
    M’ajunto a la crida per trobar una drecera i evitar els obstacles que ens neguen per solucionar el nostre futur i aquesta maleïda crisi que ens està ofegant.
    Felicitats: molt ben redactat!
    Maria Teresa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s