VISITA A MANRESA

El cansament i el sotragueig de l’autocar havien fet que em quedés ben adormida. Amb els ulls encara una mica enterbolits, vaig reconèixer el paisatge; ja faltava poc per arribar a Manresa.
Qui m’ho havia de dir! Feia 30 anys que el viatge havia estat a l’inrevés, de Manresa a París. El que havia aconseguit l’amor!
Ara feia cosa d’una setmana, en una agència de viatges situada en un carreró estret del barri de Montparnasse, vaig veure una oferta que deia: Voulez-vous connaître La Manresa Ignacienne? Ho vaig haver de llegir dues vegades. No em semblava una oferta turística gaire atraient pels parisencs, però per a mi sí que ho era. Sense dubtar, vaig entrar i vaig contractar el viatge. Manresa era la ciutat on havia nascut i en la que havia viscut durant vint anys. Ara ja no hi tenia família, però igualment em feia il·lusió tornar a visitar-la.
— Si miran a la derecha verán La Cova, que visitaremos mañana a primera hora. Aquí es donde vivió una larga temporada San Ignacio de Loyola.—
Jo, com els tres turistes restants, vam mirar a la dreta. Tot aguantant-me el riure, em preguntava què hi feien aquells turistes a Manresa. I també com els podia sortir a compte als de l’agència un guia i un viatge per tanta poca gent.
— Al fondo podran ver La Basílica de la Seo, el edificio más emblemático del gótico religioso manresano —.
Què m’havien d’explicar a mi de la Seu! Segur que jo mateixa els podria explicar més coses que aquest guia. Amb les hores que m’hi havia passat! Des que tenia ús de raó que cada diumenge anava a Missa d’una amb el pare, la mare es quedava a casa fent el dinar. Un capellà, que al menys a mi em semblava centenari, deia la Missa amb el seu corresponent sermó i la seva corresponent lentitud. Jo, ni entenia res ni potser tan sols escoltava. Les paraules del sermó em semblaven igual d’estranyes en castellà com les de la resta, que eren en llatí. No sé quin sentit tenia tot allò. Com no fos el de la penitència…
M’entretenia contemplant els vitralls. Observava la gent, amb això també hi passava una bona estona ja que, a la Missa d’una, l’església sempre estava ben plena. Del que més gaudia, però, era de la música d’orgue que omplia tot l’espai que deixaven aquells sostres immensos. Això sí que m’acostava al cel! El temps que fins aquell moment s’havia fet tan feixuc, llavors semblava volar, de fet, crec que volava junt amb el meu esperit. A mida que m’anava fent gran, i gràcies als coneixements musicals que anava adquirint, m’adonava de la bona voluntat de l’organista i de la seva poca professionalitat. Però la majestuositat de les peces de Bach podien amb tot.
Amb aquests pensaments vam arribar al centre de la capital del Bages. El guia ens va indicar que, si volíem sopar, ben a prop, començant la Carretera de Cardona hi havia un restaurant xinès que estava bé i era molt econòmic. Els francesos sopen més d’hora, jo preferia donar una volta i estirar una mica les cames.
Aniré cap al carrer de “la Maquinària” i hi donaré una volta, és on el pare hi tenia la sastreria. Mira per on! Una fruiteria aquí a la cantonada. Ara no recordo què hi havia abans, però una fruiteria segur que no. La mare sempre es queixava que per comprar fruita s’havia d’arribar al mercat. Mira, i els preus semblen econòmics, és clar, és d’uns xinesos. Vaja! On teníem la sastreria ara hi ha un Bazar i una sabateria xinesa ocupa el que era la barberia del senyor Feliu.
Allà veig el rètol dels teixits Montserrat, hi entraré. La senyora Montserrat ja deu ser molt gran, però veuré a la Fineta., la seva filla. Els tips de jugar que ens havíem fet! Oh no, també xinesos! Aquests han conservat el nom del negoci anterior.
No tinc pas res contra els xinesos, però això sembla Chinatown! Espero que demà, en la nostra visita a La Cova de Sant Ignasi, no ens trobem que els jesuïtes hagin estat substituïts per xinesos.

Maria Assumpció Piquer

2 pensaments sobre “VISITA A MANRESA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s